Maandelijks archief: juli 2012

Giuseppe di Stefano

Giuseppe di Stefano werd 24 juli 1921 geboren in Motta Santa Anastasia op Sicilië. Hij studeerde in Milaan bij Adriano Torchi en Luigi Montesanto. Na drie jaar militaire dienst vluchtte hij in 1943 naar Zwitserland, waar hij als vluchteling werd opgenomen. Zijn optredens voor de Zwitserse radio trokken veel belangstelling. Di Stefano debuut aan La Scala was in 1947 als Massenet´s Des Grieux.

Zijn debuut aan de Metropolitan Opera van New York volgde in 1948 in de rol van hertog van Mantua in Rigoletto van Giuseppe Verdi. Tot 1952 zong Di Stefano diverse rollen uit het lyrische repertoire aan de Met, waaronder Rodolfo, Faust, Alfredo en Nemorino.

Vanaf 1952 werd Di Stefano gedurende negen seizoenen de belangrijkste tenor aan de Scala. Hij zong hier ook frequent samen met de wereldberoemde sopraan Maria Callas.  Di Stefano voegde ook zwaardere rollen toe aan zijn repertoire (Canio, Turridu, Alvaro, Radames).

In het begin van zijn carriere werd Di Stefano geadoreerd om de prachtige kleur van zijn stem en zijn schitterende pianissimi. Hij was en is nog steeds een groot voorbeeld voor lyrische tenoren.

Helaas liet de overgang naar het spinto vak en het zingen van meer dramatische rollen sporen na op de stem.

Meer informatie is te vinden bij Wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Giuseppe_Di_Stefano

Als muziekfragment heb ik gekozen voor een Italiaans lied van Ruggero Leoncavallo “Mattinata”. Uiteraard zijn er nog veel meer clips van Giuseppe di Stefano te vinden op youtube.

Anna Netrebko – Il Bacio van Arditi

Op 16 juli 1822 werd de componist, violist en dirigent Luigi Arditi in Crescentino (It) geboren. Hij begon zijn muzikale loopbaan als violist en studeerde aan het conservatorium van Milaan. Arditi dirigeerde vele opera’s in heel Italië, maar ook in Cuba en Amerika. Na 1885 vestigde hij zich in Engeland. Arditi componeerde een aantal opera’s, maar zelf ken ik hem het beste van een van zijn walsen, Il Bacio. Hierbij twee uitvoeringen door Anna Netrebko en Joan Sutherland


Piero Cappuccilli zingt de proloog uit Pagliacci

Op 12 juli 2005 overleed in Triest een van mijn geliefde baritons PIERO CAPPUCCILLI.
De laatste keer dat ik hem live zag was in Nabucco in de Arena van Verona de avond voor hij zijn auto ongeluk kreeg.

De eerste keer dat ik hem live zag, maakte hij een verpletterende indruk. Ik had via de Vrienden van De Nederlands Opera een dagreis geboekt naar de opera van Duisburg om de opera Andrea Chenier te gaan zien. Het exacte jaar weet ik niet meer. Het bleek dat de bariton van dienst ziek was en dat hij die avond zou worden vervangen door Piero Cappuccilli. Dit was een ongebruikelijke vervanging, want doorgaans wordt een zanger bij ziekte eerder vervangen door een mindere grootheid. Na de grote aria van Carlos Gerard `Nemico della Patria´ was het applaus zo enorm, dat hij de aria bisseerde. Iets dat ik tot nog toe slechts een paar keer heb meegemaakt.

Hierbij een fragment dat ik vond op YouTube waarin Piero Cappuccilli de proloog zingt van Pagliacci.

Charlotte Margiono als Fiordiligi

Dit weekend vond ik een opname van Charlotte Margiono uit 1990 in Cosi fan tutte van Mozart bij het doorspitten van mijn dvd´s. Toen ik het opschrift op de dvd las, kwamen de herinneringen direct boven. Ik zag Charlotte Margiono weer op het toneel zitten tijdens het zingen van haar grote aria “Per pieta” en ik hoorde ook haar stem. Mijn ouders waren mee naar deze voorstelling en zij waren net zo onder de indruk van deze geweldige zangeres als ik. Jammer genoeg is bij het overzetten van video naar dvd iets niet helemaal goed gegaan en zit er in “Per pieta” een enorme bromtoon. Maar gelukkig heeft mevrouw Margiono nog een aria in deze opera en die zingt ze minstens zo indrukwekkend “Come scoglio”.


 

Jasper Swank en zijn “loop station”

Vandaag wil ik de aandacht vestigen op een jonge musicus Jasper Swank. Ik hoorde hem gisteren tijdens het Open Podium van Zanggroep Voices in IJmuiden. Concerten van dit koor van dirigent Erwin de Ruijter had ik al vaker bezocht, maar ik had nog niet eerder kennis gemaakt met de zeer muzikale repetitor van dit koor. Zijn naam is Jasper Swank. Hij werd in december 1988 geboren in Maarssen en hij speelt vanaf jonge leeftijd piano. Voor meer achtergrondinformatie verwijs ik graag naar zijn website.

Dit is het adres: http://www.jasperswank.nl/

Tijdens het concert gisteren begeleidde hij uiterst kundig en muzikaal alle acts van de koorleden, daarnaast had hij een solo optreden. Ik was geïntrigeerd door de titel “loop station”. Jasper legde dit op zijn eigen wijze uit. De “loop station” is een handig apparaatje waarmee je in je eentje een heel koor/band kan neerzetten. Het klinkt makkelijk, maar dat is het natuurlijk niet. Je moet wel weten welke melodieën in welke toonsoorten bij elkaar passen, anders wordt het een rare bedoening. Jasper vroeg ons om beide handen in de lucht te steken wanneer het te vals ging klinken. Dit is niet gebeurd en dat zegt alles over zijn muzikaliteit!

Op YouTube heb ik een uitleg gevonden over de “loop station” voor geïnteresseerden. Het filmpje is in het Engels ingesproken.

 

En tenslotte kan een clip van Jasper Swank natuurlijk niet ontbreken. Het is Spain van Chick Corea, een nummer dat ik een week geleden nog hoorde van Al Jarreau!