Categorie archief: Jazz

Jasper Swank en zijn “loop station”

Vandaag wil ik de aandacht vestigen op een jonge musicus Jasper Swank. Ik hoorde hem gisteren tijdens het Open Podium van Zanggroep Voices in IJmuiden. Concerten van dit koor van dirigent Erwin de Ruijter had ik al vaker bezocht, maar ik had nog niet eerder kennis gemaakt met de zeer muzikale repetitor van dit koor. Zijn naam is Jasper Swank. Hij werd in december 1988 geboren in Maarssen en hij speelt vanaf jonge leeftijd piano. Voor meer achtergrondinformatie verwijs ik graag naar zijn website.

Dit is het adres: http://www.jasperswank.nl/

Tijdens het concert gisteren begeleidde hij uiterst kundig en muzikaal alle acts van de koorleden, daarnaast had hij een solo optreden. Ik was geïntrigeerd door de titel “loop station”. Jasper legde dit op zijn eigen wijze uit. De “loop station” is een handig apparaatje waarmee je in je eentje een heel koor/band kan neerzetten. Het klinkt makkelijk, maar dat is het natuurlijk niet. Je moet wel weten welke melodieën in welke toonsoorten bij elkaar passen, anders wordt het een rare bedoening. Jasper vroeg ons om beide handen in de lucht te steken wanneer het te vals ging klinken. Dit is niet gebeurd en dat zegt alles over zijn muzikaliteit!

Op YouTube heb ik een uitleg gevonden over de “loop station” voor geïnteresseerden. Het filmpje is in het Engels ingesproken.

 

En tenslotte kan een clip van Jasper Swank natuurlijk niet ontbreken. Het is Spain van Chick Corea, een nummer dat ik een week geleden nog hoorde van Al Jarreau!